Date: June 19th - July 1st, 2011
Croatia is one of Europe’s more underrated destination and best-kept secret. The lack of heavy industry has left this country largely free of industrial pollution. Richard and I have been sharing a love of travel and new cultural adventure for years. After two weeks journey in Croatia, this marvelous country becomes one of our favouriates. It is definitely the perfect spot for holidaymaker and the fabulous playground of the hedonists like us.
[ inland countryside ] Both ‘Plitvice Lakes National Park’ and ‘Krka National Park’ feature a dramatic series of cascades and fascinating turquoise lakes. The stunning waterfall ‘Skradinski buk’ in Krka NP is considered one of the most beautiful calcium carbonate waterfalls in Europe. To walk through the travertine caves, take the boat up the river and cross the lakes, or mount to the hills, and then jump into the sparkling clear pool with high waterfalls at one end and cascades at the other, were absolutely the highlights of our trip in Croatia.
[ offshore islands ] Croatia’s offshore islands are every bit as beautiful as those off the coast of Greece. The untamed natural beauty of these unspoilt islands, Hvar, Korcula, and Mljet, are the perfect vacation destinations for us. With azure Mediterranean sky and crystal clear water, it is the spectacular paradise we’ve been always dreaming for.
[ Unesco World Heritage Sites ] The Unesco World Heritage Sites, Trogir and Dubrovnik, are both gracious and full of romantic medieval architecture, ancient stone walls, Roman ruins, beautiful churches and fortifications. The thoroughfare in old town centre of Dubrovnik is radiant with the reflection of the paved white marble stones where we were strolling around with great pleasure.
Date: June 19th, 2011
今早兩人還像平常一樣,在英國倫敦家裡悠閒地聊天吃早餐,看著窗外陰晴不定的雲飄來散去。不過才短短幾個小時,便飛越英吉利海峽,穿越西歐大陸,躺在克羅埃西亞沙灘享受純淨的碧海藍天,與地中海熱情溫暖的太陽。時空變換只在彈指之間而已。不用從台灣老遠奔波,長途飛行,沒有時差問題。廉價航空的花費也不過火車巴士的費用而已,真的好神奇啊。倫敦是歐洲廉價航空的大本營,當初選擇英國倫敦落腳定居作為遊歐基地真是正確的決定。
[ 免簽證 無國界 - 暢行歐洲新體驗 ]
克羅埃西亞Croatia位於巴爾幹半島隔著亞得里亞海與義大利相望,2011年1月11日歐盟開放國人免簽之後3天,1月14日克羅埃西亞也正式對台灣開放入境免簽。從倫敦入境克羅埃西亞機場海關,只簡單出示了從克羅埃西亞外交部網站上下載克羅埃西亞語的免簽公報,提醒海關台灣已在免簽入境之列囉。果然海關人員查閱了手頭上的文件夾,立刻確認無誤,沒有多餘的問話,也不用出示事前準備的相關文件,只出示台灣護照就OK放行了,真的好神奇啊。五月初免簽入境英國時也同樣輕鬆。旅行了這麼多年之後,真不敢相信在有生之年竟然真能拿著台灣護照在歐洲四處悠遊,隨意想去哪兒就去哪兒。
早晨在倫敦家裡上網買機票,下午就在歐洲任何城市,地中海邊或阿爾卑斯山上,原來真不是夢想。旅行了這麼多年之後…
[ Plitvice Lakes National Park ] 十六湖國家公園
Plitvice Lakes位於克羅埃西亞中部喀斯特山區,面積296平方公里,是東南歐歷史最悠久的國家公園。公園內有美麗迷人的喀斯特地形與地貌。地理學家最早在克羅埃西亞的喀斯特高原對此種特殊的石灰岩地形做有系統的研究,因此世界各地與此地相似的石灰岩地形都以此,命名為喀斯特地形。
聯合國教科文組織Unesco於1979年將這片原始純淨的石灰岩地形所形成的特殊地貌與動植物生態,列為世界重要遺產。我們花了一整天的時間漫步其間,享受這片極為精緻而充滿靈性之美的世外桃源,穿越湖泊,爬上山巔,用雙腳細細感受大自然之母創造萬物的神奇。一整天下來雖然疲累,卻開心極了,身心像被耙梳洗滌一樣地舒暢。Official Site http://www.tzplitvice.hr/
國家公園內的碳酸鹽岩層因為雨水與地下水長時間溶解侵蝕,形成石灰岩沉積的層層天然階梯(石灰華台階),將河流從上游到下游堆疊成16個大小湖泊,天然石灰岩洞,及大大小小的瀑布。國家公園內依路程遠近,設計成二到九小時不等的幾條健行步道,包括搭乘公園內的渡輪,讓遊客依體力或參觀時間自行選擇路線。
[ Island Hvar and Island Korcula ]
克羅埃西亞擁有6,000公里沿地中海海岸線,沿岸有許多濱海渡假小鎮與浪漫的中世紀古城文化遺跡,像Dubrovnik, Rovinj,與Trogir等等; 內陸山區有純淨的世外桃源像是Plitvičkajezera National Park,與Krka National Park等國家公園美麗的石灰岩地形; 此外,有散落在地中海上1,100個大大小小島嶼,島嶼有原始純淨的海水與不受污染的美麗沙灘。如此得天獨厚的地理條件,早在奧匈帝國時期就已經是皇家貴族的渡假聖地。1995年獨立,戰後重建,社會漸漸恢復秩序,加上廉價航空之便,近年已經成為歐洲新興的渡假天堂。
A swim in the clear Adriatic waters is an unforgettable experience!
[ Krka National Park ] 克爾卡國家公園
克爾卡國家公園內一樣有迷人的喀斯特地形與地貌,但真正吸引我們不遠千里而來的原因是,這個國家公園允許人們跳進其中一個石灰華台階下的瀑布與湖泊中盡情游泳! 哇 ~
準備下水的小孩。…真是帥爆了…
國家公園內石灰華台階形成的瀑布與下方供人們戲水的湖泊,是公園最吸引人的地方之一。
Krka NP被認為是歐洲最美麗的石灰岩地形。層層下降的石灰華階地,真得很壯觀。
我們向來喜歡在海裡游泳,在海底潛水,但在超級乾淨又清澈的大自然湖泊中,美麗的石灰華台階裡盡情戲水,這倒是我們人生第一次! 真的好棒啊。
克羅埃西亞真是令人驚豔的國度。在倫敦度過忙碌的四星期後,終於能暫時脫下長袖啊外套換上泳衣跳進地中海裡,或是在山區像這樣美麗的大自然湖泊中盡情嬉戲。在澄淨蔚藍的天空下,熟悉的地中海陽光穿透湖水暖暖地曬在身上,全身每一吋肌膚,每一個細胞都浸泡在冰涼清透又超乾淨的湖水裡,邊游泳邊看著腳下的鳟魚悠遊其中,真是非常奇妙的經驗。
我們的前世,肯定是魚。
[照片註] 從古城Dubrovnik搭機返回倫敦。Flying back to London from Dubrovnik on July, 2011.
希臘愛琴海的蜜月旅行之後就不曾再到過巴爾幹半島,對前幾年南斯拉夫內戰的相關報導也只有模糊的印象。直到行前閱讀相關資料後發現,克羅埃西亞的血腥獨立戰爭就發生在不久前 1991 ~ 1995 年,和平穩定的生活不過是最近十六年來的事而已。在克羅埃西亞旅行時,偶然在陋巷裡見到曾受炮火攻擊留下的煙燻彈痕,尚未完全修復的斷簷殘壁或教堂,都在訴說一段不為人知的血淚歷史與艱辛歲月。
巴爾幹半島向來是多元種族居住之地,向來多所紛爭;地理上又處在鄂圖曼土耳其帝國,奧匈帝國與俄羅斯幾大強權之間,內憂外患不斷。巴爾幹半島11世紀受匈牙利控管,16世紀被鄂圖曼土耳其帝國佔領, 17世紀奧匈帝國入主直到19世紀。近代,巴爾幹半島更被被稱作為「歐洲火藥庫」。奧匈,俄國,與納粹德國為搶奪巴爾幹半島各國控制權而衝突不斷,1912~1913年兩次巴爾幹戰爭加深奧匈和俄國之間的衝突,1914年「塞拉耶佛刺殺事件」為一次大戰導火線,第一次世界大戰隨後從巴爾幹半島爆發。
1918年一次大戰後奧匈帝國潰敗,克羅埃西亞人聯合斯洛維尼亞人及塞爾維亞人等共組南斯拉夫王國,半島依然紛爭不斷。1941年二次大戰期間,納粹德國進攻南斯拉夫,反法西斯鬥爭變成了克羅埃西亞人和塞爾維亞人的民族鬥爭,戰爭中的種族淨化、強暴、以武力強制驅離異族等造成了大量人民死亡,引發難民潮。同樣的情況在1991 ~1995年的克羅埃西亞獨立戰爭也再次重演。
美國一位攝影記者Ron Havivis於2000年出版” Blood And Honey A Balkan War Journal”一書,詳實地記錄了1991年以來巴爾幹半島戰爭血淚斑斑令人不忍卒睹的史實。Ron Havivis深入巴爾幹半島戰場並親眼目睹殘酷戰爭,關於種族屠殺他寫到”Each death led to another. Once someone's father was killed, it needed to be avenged by the son or the brother or the friend... Sports stadiums soon became graveyards with the growth of the slaughter.” …
“ In war there are many ways to defeat your enemies. The simplest is to kill them. When this is too difficult, one option is to destroy what they have. Turn their homes, schools, places of worship and art into rubble…To cause so much destruction that people will lose their will to survive…Their moral begins to fall as they see their family living among the ruins.”
http://photoarts.com/haviv/bosnia/test.html
http://www.ronhaviv.com/#s=0&mi=2&pt=1&pi=10000&p=15&a=0&at=0
[照片註] Croatian War of Independence. Photo from Wikipedia.
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Croatian_War_of_Independence_collage.jpg
自己出生在太平盛世,不曾經歷過任何戰爭,邊閱讀他的文字記錄,邊看著一張張令人震懾的攝影,很難想相信腳下這塊土地與身邊這群人民就在不久的前幾年,曾經歷這樣殘酷的戰爭。
[ people ] The Croatia people had been fighting so hard during the brutal Independent War, 1991 – 1995, which just finished 16 years ago. We couldn’t imagine the great misery they’d been suffering, but the restructuring and infrastructure developments we saw while traveling was really amazing and impressive. No one can fail to be struck by the vibrancy of Croatia. Wherever we went, we found hard-working, friendly, and easy-going people who showed great hospitality to us. We’ll definitely go back again and discover much more treasures in the near future.
Richard and Jocelyn
June 19th - July 1st, 2011
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